неделя, 27 декември 2015 г.

"Имай смелостта да живееш, защото да умре може всеки."



Автор                       Ф. Г. Хагенбек
Издател                       ИК „Колибри”
Година                       2015
Превод                      Даниела Радичкова


Художник на корицата    Стефан Касъров

Нестандартна биография, чиято водеща нишка е тайният бележник на Фрида Кало. Най-големите си прозрения за живота, любовта, изкуството великата художничка прави докато записва екзотични рецепти. Целият ѝ живот е болка и страдание, което тя претворява в изкуство. Именно то я свързва и с великия стенописец Диего Ривера. Накратко, ключовата дума за живота и творчеството на Фрида Кало е СТРАСТ. Страст, която извира от всяка фибра на тялото ѝ, от всяко блюдо, приготвено с толкова много подправки, или както тя сама записва в тайния си бележник "...чрез подправките можех да му кажа повече, отколкото с думи...", от всяка картина, от всяко нейно действие.

 „Значи, може би ще ви предам нещо от мен чрез солта; защото, за да изживеем този живот, трябва да му добавяме подправки. Виждате ли, лошото здраве ме е направило издръжлива, макар животът понякога да е гаден. Но в страданието има поуки. Затова аз използвам мащерка, чили, карамфил и канела, за да придам приятен вкус на нещата.“

Ето есенцията на живота според Кало, изказана толкова простичко, пак с помощта на кулинарните ѝ способности - тя живее, както готви, обича и рисува, винаги с много страст и подправки.
Книгата се чете лесно и бързо, защото е наситена с динамичност и много жив, образен език. Свалям шапка на преводачката Даниела Радичкова, която се е справила отлично с толкова екзотичната флора на Мексико. Корицата е много колоритна и допринася за общото мистично звучене на книгата.

Няма коментари:

Публикуване на коментар